Tank: 40?la 110 lt arası bir tank yeni başlayanlar için en uygun boyuttur. Daha küçük tanklarda kurulabilir ama daha fazla detaya dikkat etmeyi gerektirir. Daha büyük tanklar için daha fazla yer ve nakit ayırmanız gerekir. Eğer bu boyutların dışında kalan bir akvaryumunuz varsa endişelenmeyin onu da kullanabilirsiniz ama aşağıda verilen bilgilerin sizin tankınıza göre değiştirilmesi gerekebilir.
Mümkünse uzunluğu yükseklğinden büyük bir tank kullanınız. Uzun ince akvaryumlarda ve garip şekilli akvaryumlarda ışıklandırmada sorunlar yaşanabilmektedir, ayrıca bunların içlerinde çalışmakta zordur.
Diğer ekipman ve malzemeler:
* Yeterli kalitede florasan aydınlatması 4 litre başına 1 watt olarak ayarlanmalıdır. Bu kurala bir istisnada 40 litrelik tanklarda vardır. Bu tank küçük ve sığ olduğundan 15 wattlık ve 1 yıldan az kullanılmış bir florasan gölgeye toleranslı bitkilerin gelişmesi için yeterli olacaktır. 110 litrelik yüksek bir tank haricinde diğer tanklar 2 tane tankın boyuna uyan florasanla aydınlatılabilir. Mesela; 60 cm 20 wattlık 2 florasan 80 litreye yeterli gelecektir ve 90 cm 30 wattlık 2 florasan 110 litreye yeterli gelecektir. 110 litrelik bir tanka 3 tane 60cm 20 wattlık ampul yeerli gelecektir. Akvaryum kapakları genellikle tek veya çift florasan takılacak şekilde üretilirler. Siz tekli veya ikili florasandan istediğiniz kombinasyonu yapıp uygulayabilirsiniz.
Bazı iyi ampul markaları;
Pahalı olanlar: VitaLite Pennplax Ultra-Trilux Triton
Ucuz olanlar: GE Chroma 50 Phillips Ultralume 5000 Phillips Daylight
* Cam kapak
* Isıtıcı: 150 W ısıtıcılar muhtemelen 40-80 lt arası akvaryumlar için uygun olacaktır. 200 W ısıtıcılar ise daha büyükler içindir. İyi kaliteli bir ısıtıcı edinin. Bu konuda tasarruftan kaçının, bozulan bir termostat bütün canlılarınızın sonunu getirebilir.
* Termometre: Herhangi bir akvaryum termometresi uygundur, ama ben cama yapışan likid kristalli olanları tercih ediyorum çünkü bunlar; dikkat çekmezler, ucuzlar ve hem Fahrenheit hem de Celsius skalaları bulunur.
* Filtre: Taban filtresi yada hava veren filtre kullanmayınız bitkili tanklarda. Bunlar gerekli CO2yi sudan göndereceklerdir. Bir iç veya dış filtre kullanın. Size önerim, yıkanıp tekrar kullanılabilen filtre malzemesi içerenleri tercih etmeniz. Akvaryumcunuz size gerekli büyüklükteki bir filtreyi önerecekitir ama siz burada da tasarruf etmeyin ve daha büyüğünü alın, daha memnun kalacaksınız. Güvenilir dış filtre markaları arasında Marineland ve Hagen?i gösterebilirim. Duetto iç filtrelerde birçok görevde iyidirler.
* CO2 üreteci: mayalı yöntemi uygulayın
* Elektrik aksamı: Ekipmanlarınız için ağır kullanımlar için olan uzatma kabloları kullanın. Bir ışık zamanlayıcıyada ihtiyacınız olacaktır (özellikle seyahatlere çıkanlar için), bu hergün sizin yerinize ışıkların belirlenen saatlerde açılıp kapanmasını sağlayacaktır.
* Destek: Unutmayınız ki akvaryum ağırdır. Dolu bir akvaryumun 4 litresi 4,5 kiloya denk gelecek şekilde hesaplanmalıdır. 40 litreye kadar akvaryumlar sağlam bir masaya koyulabilir ama daha büyükleri özel tasarlanmış akvaryum sehpalarına konmalıdır.
* Çakıl: Düzgün, kaplanmamış doğal renkte akvaryum çakılı kullanın. Büyüklüğü 1-3 mm civarı olabilir. Kalsiyum karbonat içeren taşlardan içermemesine özen gösterin. Bunu bir parça çakılın üzerine hidroklorik asit dökerek test edebilirsiniz, eğer köpürürse kullanmayınız. 10 kiloluk bir paket çakıl 40 lt?lik bir akvaryuma yetecektir. Daha büyük tanklar için muhtemelen 20 kg çakıl gerekecektir.
* Laterit: Bu; demir zengini tropik bir kil olup bitkilerinize bir besin deposu olarak hizmet edecektir. Akvaryumcunuzda laterit bulabilirsiniz yada o sizin için sipariş edecektir.
* Bitkili akvaryumlarda substrat için ayrı bir seçenek ise Seachem Flourite adlı üründür. Bu ürünün kullanması kolaydır ve bitki gelişimine önemli etkileri vardır. Bu ürünü kullandığınızda laterit veya herhangi bir malzeme kullanmanıza gerek kalmaz.
Tankın Kurulumu
Buradaki yönergeler eğer sizin musluk suyunuz aşağıdaki değerlerdeyse sizin için uygun olacaktır. Bu değerlere uymuyorsa bazı değişiklikler yapılması gerekebilir.
? KH (karbonat sertliği): 3-8 KH arası (test kitiyle ölçün yada akvaryumcunuza ölçmesi için rica edin.)
? Fosfat: 5 mg/l altında ( test kitiyle ölçün yada su dağıtım şirketinin raporlarına başvurun)
? Nitrat: 10mg/l altında ( test kitiyle ölçün yada su dağıtım şirketinin raporlarına başvurun)
Tankınızı sabit ve düzgün biryere yerleştirin. Desteğin üstünde en ufak bir çıkıntı akvaryumunuzun akıtmasına sebep olabilir. Zemin hakkında endişeleriniz varsa altına köpük strafor koyabilirsiniz Bu eğer metal bir sehpa kullanıyorsanız ısı izolasyonu bakımından önemlidir, strafor izolasyonu sağlayacaktır.
Daha ileri gitmeden, tankı suyla doldurunve 20 dakika bekleyip bir sızıntı olmadığına dair emin olun. Bu size sinir bozucu bir zaman kaybı gibi gelebilir çünkü çoğu tanklar su sızdırmaz. Ama eğer şans eseri böyle bir akvaryuma denk geldiyseniz ve sızıntıyı farketmeden akvaryumunuzu kurduysanız bu daha çok sinir bozucu olacaktır.
Termometreyi, filtreyi, ısıtıcıyı yerleştirin ama şimdilik fişlerini takmayın.Isıtıcınızı 24 dereceye ayarlayınız (eğer diskus gibi sıcak su isteyen yada japon balığı gibi soğuk su isteyen balığınız yoksa).
Çakıllarınızı akan suyun altında iyice temizleyiniz. Daha iyi yıkanmış bir çakıl akvaryuma koyulduğunda suyu daha az bulandıracaktır. Bir kovada lateriti bir miktar ıslak çakılın içine boşaltıp karıştırın. Karışını akvaryumun tabanına 2-3 cm olacak şekilde yayın.
Daha sonra bu substratı yüksekliği 8cm olacak şekilde çakılla kapatın. 40 litrelik bir tankta 5 cm yeterli olacaktır.
Dekorasyonda kütük veya kaya kullanmak istiyorsanız, yerleştirmek için tam zamanıdır.
Sonraki aşamamız tankın 3/4ünü su ile doldurmadır. Su 20 25 derece arasında olmalıdır. Kesin sıcaklığın çok önemi yoktur ama bitkilere zarar vermeyecek sınırlar içerisinde olması önemlidir. Tankı nasıl doldurduğunuz, suyunuzun sabah kalktığınızda kristal gibi olmasıyla 1-2 hafta sonra kristal berraklığına erişmesini etkileyen en büyük faktördür.
Bir tabak veya bir kap alın ve tabana yerleştirin. Yavaşça suyu bunun üzerine çok yavaşça boşaltın, ve tankınızı doldurmaya başlayın. Su kabın seviyesini aştığında hızınızı biraz arttırabilirsiniz. Bu dikkatlice yapıldığında suyunuzun son derece berrak olması gerekir. Eğer yeterince dikkat etmediyseniz su ilk birkaç gün bulanık olabilir telaş yapmayın, geçer.
Tankın 3/4ü dolduktan sonra bitkileri dikmenin zamanı gelmiş demektir:
İşte yeni başlayanlar için bazı bitkiler. Asteriksle (*) işaretli olanlar iyi besin tüketenlerdir.
Java Fern - Microsorum pteropus
Java Moss* - Vesicularia dubyana
Water Sprite* - Ceratopteris thalictroides
Water Wisteria* - Hygrophilla difformis
Small Leafed Hygro* - Hygrophilla polysperma
Giant Hygro*- one of several Hygrophilla sp
Willow Leaf Hygro* - Hygrophilla angustifolia
Valisneria or Tape Grass - Valisneria sp.
Sword plants - Echinodorus sp.
Rotala rotundifolia* -
Milfoil or Foxtail - Myriophyllum sp.
Ambulia - Limnophila sp.
Fuzzy Duck Weed - Salvinia sp.
Anubias barteri
Bu bitkilerin çoğu kolaylıkla bulunabilir. Sadece güzel göründükleri için bitki almayınız. Bazı akvaryumcular karasal bitkileride suda yaşar diye satmaktadırlar, tabi kısa süre sonra ölürler. Ayrıca çok sayıda çok çekici kırmızı bitkilerde bulunmaktadır. Bunlar genelde çok ışık ve bakım isteyen bitkilerdir ve listedeki bitkilere göre çok hassastırlar.
? Anubias türü bitkilerin rizom bölgelerinin gömülmemesi büyük önem taşır.
? Uzun gövdeli bitkiler genellikte köksüz olarak lastikle bağlanmış olarak satılırlar. Bunlar iyi koşullarda kısa sürede kök salarlar. Bunların yerlerinden çıkmalarını engellemek yanlarına küçük taşlar koyabilirsiniz. Başka bir yöntemde bunları su üstünde yüzer biçimde 1 hafta bırakarak köklenmelerini sağlamak ve sonra gömmektir.
? Ceratopteris thalictroides ?da aynı şekilde suda yüzer biçimde bekletilerek köklendirilmesi sağlanır.
? Su mercimeği gibi su üstü bitkiler çok çabuk çoğalırlar. Bunların tank bakımlarında bir kısmını çıkartmanız gerekir. Suyun 1/3ünden fazlasını kaplamalarına izin vermeyin.
? Java Moss gevşek bırakılabilir aynı zamanda kütüğe sabitlenebilir.
? Java Fern substratin içine kök salarak pek büyüyemez, bunu da köke ya da kayaya bağlayabilirsiniz hatta 2 taşın arasına bile sıkıştırabilirsiniz.
Plastik kaplarıyla gelen bitkilerin kaplarından ayırılması gerekir.
Tank bitkilendirildi şimdi sıra sonuna kadar doldurmada!
Tank kapağın plastik çerçevesinin hemen üstüne gelecek kadar doldurulur. Bunun bazı nedenleri vardır. Eğer su seviyesi düşerse filtreden gelen su yüzeye doğru sıçrama yapabilir ve bu tankın içinde türbülansa neden olabilir. Bu suda çözünmüş CO2?nin uçmasına sebep olur. Havada daha uzun mesafe kateden ışık gücünü yitirir, dolayısıyla bitkilere ulaşan ışık daha az olur. Su seviyesinin florasanlara yakın olmasının istenmesinin sebebide budur. Çok iyi ışıklandırılmış bir tankta bu sorun yaratmayabilir ama orta dereceli aydınlatılan akvaryumlarda ışığı iyi kullanmak önemlidir.
Yapacağınız son iş artık ekipmanlarınızın fişlerini takmak, bu arada ışık zamanlayıcınızı da 12 saat açık 12 saat kapalı olacak şekilde ayarlayınız. Artık bu işin içine girdik!!
İlk hafta alg yiyen bir balık ekleyebilirsiniz. Favorilerim en az 3lü gruplar halinde yaşayan Otocinclus ve SAE?ler (Siamese Algea Eater). 40 litreden küçük tanklar için SAE büyüyünce sorun yaratabilir. SAE bulamazsanız Ancistrus sp. Veya Peckoltia sp. ?de alabilirsiniz. Çeşitli karideslerde iyi alg yiyicileridir ve izlemek zevklidir fakat balıklara yem olabilirler.
Balık eklemeden önce en az 1 hafta, önerim 2 hafta bekleyiniz.
Alg yiyicilerinizi 2 hafta içerisinde beslemeyiniz, onların işleri oluşan algleri yemek. Eğer siz onları beslerseniz hayat onlara kolay gelir ve işlerini yapmazlar!
İlk ayın sonunda bitkileriniz artık oturmuş ve gelişmektedirler. Alg yiyiciler işlerini hala yapmaktadırlar ama yinede camları temizlemek zorunda kalırsınız. Bu zamanda tankınızın ev sahiplerini artık tamamen yerleştirebilir ve rutin bakım işlemlerine başlayabilirsiniz.
Tankınızı gereğinden fazla balık çeşidiyle doldurarak tuzağa düşmeyin. 40lt bir tankta 3-4 tür fazlasıyla yeterlidir. 80-100 lt?de birkaç tür daha ekleyebilirsiniz.Balık türleri çift olarak yerleştirilirlerse daha doğal davranış sergilerler aynı Nuhun gemisindeki gibi (2 ondan 2 bundan).
Size kişisel önerim tek bir coğrafyaya ait balıklara bakmanız. Tabiki bu sadece benim kişisel önerim ama birbiriyle uyumlu türler seçildikten sonra farklı kıtalardan gelmişler onlar için farketmez. Sadece sizin istediğiniz coğrafi ortamınızı kurmak istiyorsanız o bölgenin bitkilerini seçebilirsiniz.
Eğer mümkünse su yüzeyine yakın yaşayan bir tür, orta kısımda yaşayan bir tür ve dipte yaşayan bir tür olmak üzere bir kombinasyon yapabilirsiniz. Sürü balıkları alırken bunlardan en az 3- 5 tane alın ki doğal hareketlerini sergileyebilsinler. 12 yada daha fazlası gerçek sürü hareketlerini izlemenize olanak sağlar.
Eğer iyi bir akuvarist tanıdığınız yoksa kavgacı balıklardan uzak durunuz. Eğer böyle bir tanıdığınız varsa size ona göre bir kombinasyon hazırlayacaktır ve sorun olmayacaktır aksi halde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Çok sayıda güzel, ilginç, uyumlu ve size sorun çıkartmayacak balık türü vardır. Ayrıca bitki yiyici balıklardan uzak durunuz!
Kaç türden kaç balık koyacağınıza karar verdikten sonra balıkları azar azar ekleyin. Bir türü bir hafta, diğer türü öteki hafta olacak şekilde. Bu iyi bakterilerin biyolojik yükünüzü karşılayabilecek şekilde çoğalmasına imkan verecektir.
Bitki Akvaryumu
Arkadaşlar Bitki akvaryumu kurulumu ve,bitki üretimi gibi bir çok konuda sorular alıyorum.Burada bu soruların cevaplarını ve şahsi deneyimlerimi paylaşmayı uygun gördüm.Zaman zaman ilaveler yapacağım. Bu bölümde deneyimlerimden edindiğim bilgiler yanında aslında tüm bilgilerimin kaynağı Akvaryum com. sitesi dir.Site içinde " Bitkiler ve Bitki Akvaryumu" başlığı altında toplanmış taban kurulumu,aydınlatma seçenekleri,yosun,gübreleme,bitki seçimi ve bakımı gibi bir çok konuda uzmanların görüşleri,üyelerin paylaşımları ve bir çok yabancı siteden çeviriler vardır. Yazımda bitki akvaryumu kurulumu ile ilgili profosyonel çözümlerden çok "düşük bütçeli çözümler" bulacaksınız. aslında bunlara çözüm demekte doğru olmaz,çünkü bir çok bitki akvaryumu sahibi midye kumunda bitki olmaz,dere kumunda yaşamaz gibi kesin yargılara sahip.Onların görüşlerine saygı duymakla birlikte,burada sadece fotolarda göreceğiniz akvaryumlara kullandığım malzemeleri ve uyguladığım metodları yazacağım.Yazılarım; düşük bütçeyle bitki akvaryumu kurmak isteyen arkadaşlar için fikir olabilirse ne mutlu.Bitki akvaryumu kurmaya karar verdiğimde ;çok uzun süre araştırma yaptım,tüm siteleri gezdim ve tüm yazıları okumaya çalıştım.Tabiki sitemizde bu bilgiler fazlasıyla vardı " Bitkiler ve Bitki Akvaryumu" başlığı altında toplanmış yazıları okumam 1 aydan çok zamanımı aldı.Süre geçtikçe değişik görüşleri mukayese edecek duruma geldiğimi farkettim.Eşim ve eniştemle birlikte 2 tane akvaryum yaptık ve süreç başladı. Bitki Akvaryumu:Burada düşük bütçede yeni bir bitki akvaryumu kurmak isteyen amatör arkadaşlara deneyimlerimi anlatacağım.Akvaryum ölçüleri:Akvaryumunuzun ölçülerini, aydınlatma seçeneğinize göre yapmanız çok önemli.Akvaryumun Boyu:Standart T8 florasanlar 60-90 ve 120 cm dir..florasanların uçlarına gelecek bağlantılarıda hesaplayarak 5-10 cm farkla 70-100-130 cm akvaryum boyu uygun olacaktır.Ara değerlerde florasanlarda vardır fakat çoğunun fiyatları pahalı,marka seçenekleri azdır ayrıca bulmasıda kolay değildir. Akvaryumun Eni:Görsellik,dekor,derinlik hissi gibi bir çok sebepten dolayı satılan standart akvaryumlardan çok daka fazla ene sahip akvaryumlar istemekteyiz.Yukarıdaki ölçülere göre 35-40-50 cm en ideal en ölçüsüdür. Akvaryumun Yüksekliği:Bitki akvaryumu için yükseklik önemlidir.Eğer özel aydınlatmalar kullanmayacaksak 50cm den daha yüksek akvaryum önermiyorum.Ayrıca daha yüksek akvaryumda tabana müdahale etmek gittikçe zorlaşacaktır.Çıkan bir bitkiyi yada düşen bir kayayı yerine koymak eziyet olacaktır.Ayrıca T8 Florasanın etkili menzilide bu ölçüden fazla değildir. Not:Akvaryumu koyacağınız zeminin sağlam olması ve oynamaması çok önemlidir 100lt lik küçük bir akvaryum bile içine koyacağınız kum,kaya,su ve kendi ağırlığıyla birlikte 200 kg mı bulmaktadır. Ayrıca akvaryumu zemine yerleştirmeden önce akvaryumun altına sıkıştırılmış strafor koymanız zorunludur.
Not:Piyasada satılan standar akvaryumlarda bu özel ölçüleri bulmak pek mümkün değildir.Bu yüzden ölçüleri belirleyerek deneyimli birine yaptırmanız gerekir. Aydınlatma:Akvaryunuzun ölçülerine göre aydınlatma miktarını ve türünü belirlemelisiniz.Mesela ben 70x40x40 cm ölçüsündeki akvaryumuma 3 adet 60cm(18 watt) likT8 Florasan kullanıyorum.T8 Florasan seçimi:Farklı kelvin değerlerindeki lambaları kullanarak daha verimli sonuçlar alırız.Bitkilerin kullandığı değerler genelde 4500 kelvin le 10 000 kelvin arasıdır.Bu miktarların altıda,üstüde bitkiler için ideal değildir.Bitki için üretilmiş bir çok markanın bir çok florasanı vardır ben burada kullandığım uygun fiyatlı florasanlardan bahsedeceyim. 1.Seçenek:Sylvania Gralux-Sylvania Aqastar-Sylvania daylıght start (Bu florasanlar pembe ağırlıklı renkleriyle akvaryuma görsel açıdanda katkıda bulunuyorlar. 2.Seçenek:Fiyatları dahada uygundur.Philps Aquerella-Philps daylıght-Philps TL-D 965 veya Philps TL-D 950 (Beyaz,gri ve kirli yeşil ağırlıklı renk). Aydınlatma Süresi:Kesintisiz 10 saat.Timer yardımıyla sabah 8.00 açılan ışıklar 18.00 da kapanıyor.
Not: Florasanları 6 ila 9 ay arası değiştiriyorum.Bütçeniz uygunsa değişimi daha sıkta yapabilirsiniz.Sık değişen florasanlar bitki gelişimine katkı sağlayacaktır.
Not: Eğer akvaryumunuz doğru aydınlatılmıyorsa bitkilerde renk bozukluğu,gelişim ve form dengesizlikleri görülür.Mesela aldığınız tilki kuyrukları koyu yeşil ve sık formda ışığınız yeterli ve doğru değilse; renk açık yeşile döner,yaprak arası mesafe açılır.Yada güller kırmızı yada pembe renginden yeşil rengi alır.Bu olumsuz şartların devam etmesi bitki kayıplarına sebep olur.
Not:Alacağınız balans elektronik ve sargılı olarak 2 çeşittir.Sargılılar çok daha uzun ömürlüdür fakat ağırdır ve çok yüksek ısı üretir.Elektronik olanlarsa özellikle çin malı olanlar çok hızlı yanmaktadır.Kaliteli elektronik balans uzun vadede çok daha ucuza gelecektir.Taban Kumu:Bütçeyi en çok sarsan bölüm taban kurulumudur.Taban kumuyla ilgili bir çok firmanın ürettiği kumlar vardır.Hiç birini kullanmadım çünkü hesapladığım zaman 100 lt lik bir akvaryum için bile çok yüksek maliyetler çıktı.Tabana koyduğum kum:1 cm ince inşaat kumu ,5cm karışık midye kırığı ve bulgur iriliğinde dere veya göl kumu dur.Taban kumu kalınlığı: 6 ila10 cm arasında tutulması substrat oluşumu için yararlıdır.
Not:Dip çekimi yapmıyorum,balık dışkılarının ve kumda oluşan bakterilerin bitkiler için gübre niteliği taşıdığından tabana müdahale etmiyorum. Not:Doğadan toplayacağınız kumların kimyasallarla kirletilmemiş olması,temiz yerlerden alınmış olması ve çok iyi yıkanması gerekmektedir. Gübreleme:Bitkiler besinlerini yapraklar ve kökler yardımıyla sudan alır.Onlara yapılacak gübre takviyesi gelişimi hızlandırmak,form kazandırmak gibi bir çok işe yarar.Gübre eksikliği yapraklarda defarmasyon,sararma,delinme,lekelenme gibi bir çok şekilde görünebilir.Fakat gübrede başlı başına yarar sağlamaz eğer ışığınız yetersiz,taban kumunuz ince ve değişik katlardan oluşmamış ise,suda yeterli miktarda CO2 yoksa attığınız gübre çoğu zaman bitkilerden çok yosunların çoğalmasına sebep olur. Sıvı Gübreler:Firmalar çeşitli gübreler üretmişler karma gübrelerin yanında demir,potasyum gibi maddelerin takviyeleride vardır.Bir çok markanın gübresini kullandım fakat normal bitki gelişiminden çok yosunlanma oldu.Uzun zamandır Dıy bir ürün olan organik bazlı bir gübre kullanıyorum ve memnunum.
Misket gübre:İlk kurulumda tabanda gübre yatağı oluşana kadar kullandım daha sonra kullanımı kestim.Balık dışkıları ve tabanda biriken bakteriler kısmi olarak bu görevi yerine getiriyor diye düşünüyorum.
Not:Sıvı gübreyi haftalık dozlar yerine günlük olarak az az kullanmak daha yararlı olabilir. YOSUN:Akvaryumlarımızda istenmeyen değişik türleri olan oluşumlardır.Fakat akvaryum döngüsününde bir parçasıdır.Sonuçta yosun yiyen bir çok canlıda akvaryumlarımızda mevcuttur.Bir çok balık türü,salyangoz yosunlarla beslenir ve bitkisel ihtiyaçlarını karşılar.Ön cam haricinde yosun silmiyorum.Akvaryumlarımda bulunan salyangoz türleri,canlı doğuranlar ve vatozlar büyük miktarda yosun oluşmasına izin vermiyorlar. Salyangoz:Akvaryumlarımızda istenmeyen bir başka oluşumda yayılımcı küçük salyangozlardır.Bunların aşırı üremesi görsel açıdan sorundur.Fakat bu doğal döngü içinde bu canlılarında bir yeri vardır.Fazla üreyen salyangozları ezerek balıklara verebilirsiniz bu doğal ve temiz bir protein kaynağıdır.Ayrıca katil salyangoz,çizgili salyangozlar,makrekante,botya gibi balıklar salyangoz yiyen canlılardır.Kesinlikle kimyasal ilaç önermiyorum.
CO2:Bitkiler bildiğiniz gibi sudaki karbondioksiti alıp oksijen verirler.Ve buda fotosentez döngüsüdür..Suda yeteri düzeyde CO2 yoksa yada oksijen seviyesi yüksek miktardaysa fotosentez yavaşlar.Fotosentezde bitkinin gelişimi demektir...Akvaryuma dışarıdan CO2 takviyesi yaparak sudaki CO2 miktarını çoğaltmak mümkündür.
Profosyonel anlamda bir C02 sisteminin maliyeti çok yüksektir.El yapımı(DIY) sistemlerse CO2 miktarını aynı düzeyde tutmada yetersizdir.Mayalı sistemde bir çok küçük kaza olabilir ve sürekli bir uğraştır.Arkadaşlarımız yeni önerilerle bu sistemide geliştiriyorlar takip etmede yarar vardır.Ben şahsen kullanmıyorum.Fakat içerideki CO2 yi korumamak içinde hava motorunu açmıyorum,yüksek debide filtre çalıştırmıyorum. Bitki Seçimi:Tüm hazırlıklar yapıldı ve sıra bitki koymaya geldi 100 lerce tür bitkiden hangisini almalı?Öncelikle görerek almak tabiki en iyisidir.
Akvaryumunuzun koşulları iyi bilinmeli, ışıklandırma sisteminiz az yada orta düzeydeyse ona göre bitki seçimi yapılmalıdır.(Genelde kırmızı bitkiler çok ışık isterler)
Bazı bitkiler diğer türlere göre daha dayanıklıdır,daha hızlı ürerler,daha az ışık isterler.
Anabias türler,Saz,Tilki kuyruğu,dantela,Java Moss,Crypto Broun,Wenditti aklıma ilk gelenler ışığınız yeterli düzeydeyse bu bitkilere Gül çeşitleri,Subulata,Burgulu Saz,Zeytin türleri,Tütün,Crypto Conıt,Amazon aklıma ilk gelen bakımı kolay bitkilerdir.Bu bitkiler özel ışık,CO2 olmaksızın sorunsuzca çoğalırlar.
Alacağınız bitkiler genel olarak yapraklar diri, doğal renginde,deliksiz,sararmamış,buruşmamış,yosunsuz olmalıdır.*Türe göre kök gelişimi süreç açısından önemlidir.Budama değil köklü bitkiler tercih edilmelidir. Peki bitki nereden alınmalıdır?
Bitki satış siteleri, akvaryumcular,hobiciler Eğer görerek alma şansınız yoksa bir çok sitede veya formda bitki bulabilirsiniz, ancak fotolarını gördüğünüz bitkilerle gelenler aynı olmayabilir; bunu defalarca acı şekilde tecrübe ettim.Almadan önce muhakkak satıcıyla konuşup fotoda görünen bitkiyle gelecek bitkinin aynı boy,form ve türde olup olmadığını sorunuz ve ikna olmadığınız,teminat almadığınız bir alış verişi gerçekleştirmeyiniz.*Genel olarak hobici ürettiği bitkiler akvaryumunuza çok daha hızlı adapte olurlar. Akvaryum koşullarında doğup büyüyen bitkilerin ortam değişikliklerine daha uyumludur.Profosyonel üreticilerin çoğu havuzlarda yada sera benzeri ortamlarda bitki üretir.Direk yada dolaylı güneş gören bitkiler çabucak renklenir,özel gübrelerle hızla büyür..İthal edilenlerse çoğu benzer ortamlarda üretilmiş yada direk olarak doğadan toplanmıştır.Bu bitkileri akvaryumunuza koyduğunuz zaman renk kayıpları,yaprak dökümleri,şekil farklılıklarıyla başlayan zorlu bir uyum sürecine girerler. Not:İnternet ortamından alacağınız bitkilerin fotoğrafları genelde başka sitelerden alınmış fotoğraflardır.Bende bu fotoğraflara aldanarak çoğu hüsran olan alış verişler yaptım.Alıntı fotoğraflı ürünleri seçerek risk aldığınızı unutmayın.Bazı satıcılarsa kendi akvaryumlarının fotoğraflarını koyarlar ..bunlar bir zamanlar akvaryumun durumunu gösteren fotolardır şu anki durumunu bilemeyiz.ilanın altında "fotoğraflar alacağınız bitkinin gerçek fotosudur,gönderilecek bitkiler fotodakilerdir"gibi bir yazı ve sözlü teminat veren satıcılar tercihiniz olsun derim.
Bitki ekimi:
Bitkiyi ekmeden önce kararmış,yırtılmış yapraklar koparılmalıdır.Aşırı uzayan kökler budanabilir.Akvaryumunuza ekeceğiniz bitkileri belirli bir plana göre ekmelisiniz.Genelde uzun boylu bitkiler arka plana ,bodur türler öne ekilir.Bunda amaç bitkilerin birbirlerinin ışığını engellememesi dir.Bazı türler daha fazla ışık ister bunları aydınlatmanın en yoğun olduğu bölgeye dikmelisiniz, az ışık isteyen bitkilerse akvaryumda gölgede kalmış kısımlara dikilebilir.Bazı bitkiler suyun üzerinde köksüz olarakta yaşar (Riccia,su mercimeği gibi) bunlar uygun ortamda hızla büyür ve aşağıya ışık gitmesine engel olur.Bazı türlerse büyük yapraklar çıkararak su yüzeyini kaplar...Tür seçiminiz buna uygun olmalıdır.
Not:Akvaryumlarında Ciklit ve Japon balığı bakan arkadaşların bitki seçimi hakkındaki sorusuna gelince ...Sert yapraklı,hızlı üreyen,dayanıklı bitkileri seçmenizi öneririm derim. Saz, Anabias türleri, Criptokonit, Tilki kuyruğu,Dantela ilk aklıma gelenler.Eğer kazıcı Ciklit türleriniz varsa aynı bitkileri verniksiz toprak saksılarda tutabilir veya köklerin diplerine iri taşlar koyarak kazmayı engelleyebilirsiniz.
Balıklşarınıza haşlanmış ıspanak,brokoli,lahana gibi sebzeler verirseniz bitkisel ağırlıklı beslenen balıklar bitkilerden çok bu yemlerle ilgilenecektir.Her şeye rağmen bitkilerin bir kısmı yenilse de bitkilerin su değerlerinin dengelenmesi ,zehirli maddelerin emilimindeki faydaları tartışılmazdır.
Not:Aldığınız bitkilerin akvaryumlara bir adapte süreci vardır,çünkü şartlar tamamen değişmiştir.Su değerleri,kum,ışık,gübre bunların başındadır.Bu süreç içerisinde yapraklarda buruşma,eski yapraklarda dökülme veya renk farklılaşmaları görülebilir.Hatta diyebilirim ki akvaryumlarımın tamamının kumu, ışıklandırması , filtresi aynı olmasına rağmen ; örneğin bir akvaryumumda gayet hızlı çoğalan Subulata veya Cripto diğer akvaryumuma koyunca çoğalmıyor, hatta bir süre sonra ölüyor.Aynı şekilde sizlerde seçeceğiniz bitki türlerinin bazılarında başarılı olup,bazılarını da kaybedebilirsiniz.Zaman, sabır ve şans gerektiren bu süreçte herkese başarılar dilerim.
Not:Arkadaşlar her bitkinin ışık ihtiyacı farklıdır .Anabias gibi özel türler hariç çoğu bitkinin gelişimi ışığın gücüne bağlıdır.Mesela aldığınız güller ilk aşamada kırmızı yada pembe renklidir,fakat ışığınız azsa yeni çıkan yapraklar yeşil olacaktır.Yada tilki kuyrukları aldığınızda yaprakları sık ve koyu yeşildir ışığınız azsa yapraklar zamanla açık yeşil olur ve yaprak araları açılmaya başlar.Doğru ışıkla orantılı bitki tekrar eski formunu kazanır.Akvaryumlarımda 3 er adet T8 vardır.
Arkadaşlar İnternette gördüğünüz o mükemmel bitkili akvaryum fotoları unutmayınki uzun bir sürecin ürünüdür.Yeni kurulan bir akvaryumun suyunun,kumunun oturması...bitkilerin köklenip ortama adapte olması,gelişmesi en az 6 ay zaman ister.Bu süreci sabırla beklemeli ve akvaryumumuzun başına geçtiğimizde dikkatli gözlemler yaparak problemleri başlarken çözmeliyiz.
Öğretmen Ali