Muhabbet Kuşu Genel Bilgi

 Muhabbet Kuşunun Yaşı Nasıl Anlaşılır

 

Resimdeki Çizgili kafa - 4 aylıktan daha küçük olan yavrularda bulunur.

 

Bu resimdeki Temiz alın - 4 aylıktan daha büyük olan muhabbet kuşlarında bulunur.

 

Yavru ve erişkin muhabbet kuşunun karşılaştırılması.Yavru olanı boyundan öne kadar çizgili halkalar.Erişkin olanın temiz alın.

 

Resimdeki mubiş 0-4 aylık arası.Siyah gözleri vardır.Gözlerinde henüz halkalar oluşmamıştır.

 

4-6 aylık bir muhabbet Koyu gri irise sahiptir.6-8 aylık bir muhabbet kuşu.Açık gri irise sahiptir.

 

8 aylıktan büyük bir kuştur.Beyaz irise sahiptir...

 

 

 

Muhabbet Kuşlarında Cinsiyet Ayrımı

 

Dişi muhabbet kuşlarının gagası kahverengi, Erkek kuşların gagası mavi olur, 

Aşağıda 1 yaşını aşmış  yetişkin dişi ve sağında erkek muhabbet kuşu örneği

 

 

 

Henüz yavru iken dişilerin burnu ten rengi, erkeklerinki açık mavidir

.

Muhabbet Kuşları Hakkında Bilmediklerimiz

MUHABBETİN SIRLARI

Kanaryalar ve ötücü kuşlar üzerine, Türkiyede bulunabilecek en kapsamlı kitabı hazırlayan Samsun Serinofil Derneği, şimdi de muhabbet kuşu besleyenlerin ellerinden düşüremeyeceği bir kitabın hazırlığı içinde. Dernek üyesi Kemal Öncelin, muhabbet kuşu meraklıları için yaptığı derleme, evlerin küçük ve yaramaz üyeleriyle ilgili sırlara ışık tutuyor.

 

SANİYEDE 150 RESİM: Muhabbet kuşları, objeleri, tıpkı insanlar gibi renkli algılarlar. Kafalarının her iki yanındaki gözleri sayesinde çok geniş bir alanı görebilirler. Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir ve arkalarını yukarda olup bitenleri görebilir. Saniyede 150 resmi algılar. Buna karşılık insanların 16 resmi algılayabildiklerine dikkat çekmek isteriz. Bu kuşların hızlı uçması nedeniyle görmeleri hayati önem taşır.

 

TEYP GİBİ: İyi duymak kuşlar için hayati öneme haizdir. Çağırma ve ötüş kuşların iletişim kurmada en önemli aracıdır. Örneğin 400-20000 arasındaki ses frekansını algılayabilirler. Tıpkı teyp gibi, belirli sesleri hafızaya alırlar. Onları tekrar kullanabilirler. Bizim dilimizdeki kelimeleri kullanabildikleri gibi doğadaki kendi aralarındaki iletişimde de bu duyu özellikleri önem taşır.

 

TİTREŞİME DUYARLI: Muhabbet kuşları iyi bir dokunma duyusuna sahiptirler. Kuluçkadaki dişi kuş yumurtadaki yavru kuşun hareketlerini karnı ile hissedebilmektedir. Şüphesiz muhabbet kuşunun en iyi dokunma duyusu titreşim duyusudur. Bu da ayaklarının titreşimi algılamasıdır. Bu duyu organı ile yem arayışında bir yılanın tehlikesine karşı uyarılmış olur. Evcil kuşların kendilerini bazı seslere alıştırması gerekir. Örneğin ağır vasıtaların geçiş seslerine alıştığı gibi. Bu sesler gece panik yaratır. Sık sık kuşlar korkutulmamalı. Örneğin titreşim gösteren araçlardan buzdolabı üstü gibi yerlerden uzak tutmalıdır.

 

BAZILARI TATLI SEVER: Kuşların tat alma duyusu insanlarınkine eşdeğer değildir. Yine de farklı tat alma duyusuna sahiptirler. Bazıları tatlı algılarlar ve her şeyi tuzlu severler. Hatta tuz tanelerini gagalarlar. Bazı muhabbet kuşları tatlı yiyeceklere saldırırlar. Daha öne de bahsettiğimiz gibi muhabbet kuşları tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Fakat yine de bazı tatlı yiyecekler mesela bir kek parçacığı tabaktan dökülen tuz tanelerinin yenilmesine izin verilebilir.

 

KOKU DUYGUSU: Bu kuşların ne kadar iyi koku aldıkları tam olarak bilinmiyor. Fakat ünlü bir yazar olan Berta Ragohi kendi kuşunun sevdiği yemeği kokusundan tanıdığını ve yerinde duramadığını yazmıştır

Yukarı