Muhabbet Kuşlarında Beslenme

MUHABBET KUŞLARININ BESLENMESİ 

 

Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir.Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyvaları da yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyvalar hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve Kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir. 

 

Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği 

dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca ( Kalsiyum ) takviyesi açısından gereklidir.Mineral tabletleri de kullanılmalıdır. 

Muhabbet kuşunuz için kum taşı gerekmez. 

Muhabbet kuşlarının kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır. 

Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.

Kısaca; Muhabbet kuşalarının beslenmelerini özetlersek; Muhabbet kuşlarının devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler muhabbet kuşları için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir. Muhabbet Kuşları; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Muhabbet kuşlarına değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Muhabbet kuşları için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, muhabbet kuşlarınızın tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır. 

Muhabbet Kuşunuzun Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır? 

Hergün : Taneli yemler, Ay çekirdeği, yeşil yemler (yıkanmış olarak), Meyve, Taze Su 

Haftada : Taze ağaç dalları, mineraller (kaynatılmış tavuk yumurtası kabuğu) 

Arada Bir : Kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu 

Tüy Değiştirme ve Hastalıkta: Multivitamin + B Vitamin

Dişi Muhabbet Hamileyken :Yemlere ilaveten çimlendirilmiş yemler, yumurta sarısı, havuç, peksimet, bayat beyaz ekmek, yağsız sütle karıştırılarak yumuşak bir yem oluşturulmalı ve kuşa verilmelidir. Mineral olarak Kalsiyum ve fosfor verilir. Ayrıca magnezyum, natrium, demir, bakır, çinko gibi karışımları içeren minareler de, su veya yemlere karıştırılarak verilmelidir. Yemlerin devamlı olarak değişik, taze ve vitaminli olarak verilmesi çok yararlı olacaktır. 

 

 

                                  Muhabbet Kuşu Yem Çeşitleri

 

.

Ak Darı : % 10 protein,% 72 karbonhidrat , 2,5 % Yağ, 2,5 % Seliloz

Muhabbet kuşlarının ençok tükettikleri yemlerden birdir ve temel besin kaynakları arasındadır.

Aspur : % 10 protein,% 70 karbonhidrat, 2% Yağ, Selüloz % 4

Genellikle kanarya yemi veya sade yem olarak bilinir. Bu tohum kabuğu kolay soyulduğu içn kuşlar arasında çok popülerdir. Muhabbet kuşlarının yem karışımında % 50 ye kadar kullanılabilir.

Ayçekirdeği: % 19 protein,% 20 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 40 yağ

Ayçekirdeği %48 le % 50 arasında yağ içeriri ve muhabbet kuşları için gerçek bir besin kaynağıdır. Ayrıca, birçok önemli amino asitler, mineraller, vitaminler ve eser elementler dahildir. Ayçekirdeği aşırıya kaçmadan kuşlarınız sağlık beslenir.

.

Dal Darı : % 15 protein,% 67 karbonhidrat , 3,5 % Yağ, 1,5 % SelilozTohum taneleri diğer darı türlerine göre nisbeten daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için birebirdir.Genede yetişkinlerinde tüketmesinde yarar vardır.

 

Siyah Darı : % 10 protein,% 70 karbonhidrat , % 4 Selüloz ,% 2 yağ

Ak darı ile aynı özellikler taşır ancak kabuk yapısı birazdaha sert olduğundan kuşlar tarfından ikinci plan da yenilir. Fiyatınında biraz farklı oluşu nedeni ile az miktarlarda kullanılır.

.

Japanese/Japon Darısı : 12% protein,% 13Selüloz ,% 63 karbonhidrat,% 5 yağ

Üç açılı küçük tanelider. Japanese darı özellikle Doğu Asya?da ABD?de gıda ve yem bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Muhabbet kuşları tarafından kolay kabul edilen ve besleyicibir yemdir. Başta Avrupalı muhabbet kuşu yetiştiricileri olmak üzere dnta üzerinde tüm üreticiler tarafından yem karışımlarında %10-%15 arasında kullanılmaktadır.

Kızıl Darı : Çok küçük tanelidir ve ticareti zordu. Doğal olarak bahçelerde ve çimenlik alanlarda yetişir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.

Sarı Darı : % 10 protein,% 74 karbonhidrat , 2 % Yağ, 2 % Seliloz

Akdarıdan sonra en çok tüketilen darı türüdür ama diğer darı türlerine göre içeriğindeki maddeler kuşların vücutları tafafından daha az özümlenir.

Tiftik Darı : Çok keskin küçük tanecikler olduğundan ticari zordur. Doğal olarak bahçelerde ve çinenliklerde yetişir.Farklı renklerde olabilir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.

Yulaf : % 12 protein,% 64 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 6 yağ

Yem karışımının içine karıştırılmamaladır. Soyulmuş yulaf uygun yemliklerle kuşa ayrıca verilmelidir.Tüm huhubatlar içerisinde en yüksek mineral oranına sahiptir.

 

Keten : % 24 protein,% 22 karbonhidrat , % 10 Selüloz ,% 31yağ

Yağlı bir tohum türüdür. Tohum içeriği sayesinde doğal bir müsildir. İçeriğindeki mukus sayesinde iç organların korunmasını sağlar.

Yasak olan yiyecekler :

Bonbon, sucuk, yağlı peynir, kızartma et, alkollü içecekler, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmak gerekir. 

 

Yem ve su kaplarının; her gün sıcak su ile yıkanması ve haftada bir genel temizlik yapılması sağlıklı beslenme açısından da çok önemlidir.

Yukarı