Akvaryumda Tuz Kullanımı

Akvaryuma tuz koymak gereklimidir ?

Akvaryum dünyasında 10 yıldır tuz uygulaması bir nevi ilaç mahiyetinde kullanıldığını görüyoruz. Bir çok aquarist ise bir miktar tuz eklenmesinin yararlı olduğunu savunuyor. Peki tuz kullanımının avantajları nedir ? bunlardan birincisi çeşme sularında çok az miktarda çözünmüş tuz bulunması ve bu tuzlara dışarıdan ek yaparak beslediğimiz balıkların kendilerini biraz daha evlerinde hissetmelerini sağlamak. İkinci olarak tuzun hasta balıklara sodyum ve klorür iyonlarını değiştirebilmeleri ve streslerinin azaltılması , üçüncü olarak nitritin balık tarafından alınmasına engel olmak için, son olarak da ?Chilodonella cyprini? gibi parazitlere karşı önlem almak açısındandır.

 

Peki tüm tatlı su balıklarına tuz aynı faydayı mı sağlar ?


Birçok tuza karşı çok dayanıklı olan acısu balığı monos, scats, puffers ve fiddler yüksek tuz oranlaında hayatlarını idame ettirebilirken, barb yada tetralar tuza karşı çok hassastırlar. Her ne kadar deneyimlerimize göre kullandığımız tuzlu suda idare etselerde özellikle kedi balıklarının da tuza karşı toleransları çok düşüktür.

 

O halde tuzu hangi sıklıkla, hangi çeşidini ve ne kadar ölçekte kullanmalıyız ?


Basitçe 3 çay kaşığı tuzu yaklaşık 23 litre suya denk gelecek şekilde kullanmak yeterli olacaktır. Örneğin petshoplardan edinebileceğiniz akvaryum tuzları kullanılabileceği gibi temizlenmiş iyot ve potasyum içermeyen tuzlar kullanılmalıdır. Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.

 

Kullanım alanları nelerdir ?


Özellikle deri ve solungaç parazitsel (prontozoon) hastalıklarda balığı %3 lük tuz ihtiva eden suda 30 saniye ile 10 dakika arasında banyo ettirilmeli, balık iyi gözlenmeli herhangi bir dengesiz haraket veya baygınlık belirtilerinde derhal konsantreden çıkarılmalı ve normal suya konulmalıdır.

Balıklarımızı bir yerden bir yere taşıdımızda balık metobolizmasının çok hızlı çalışması sonucu yüksek oranda balık dolaşım sistemine suyun solungaçlardan alınması sebebiyle oluşabilecek zararlardan korunmak için su dengesini sağlamak üzere taşıma suyuna tuz eklenmelidir. Bu esnada taşıma suyunu hava pompası ile çok iyi havalandırılması gerekir. Su konsantrasyonu %0.1 ile %0.3 arasında tuzluluk oranına sahip olmalıdır, bu da 1 ile 3 gram/litre ye tekabül etmektedir.

Sonuç olarak tuz ucuz, kolay bulunabilen bir malzemedir ve uzun yıllardır melek balığı ve discus akvaryumları hariç tatlı su akvaryumlarında bahsedilen bu tuzları herhangi bir problem yaşanılmadan kullanılmaktadır ve birçok faydasını görülmüştür.

Yukarı