Akvaryum Bakımı - Akvaryum Temizliği

Akvaryum bakımı nasıl yapılır, Akvaryum nasıl temizlenir, Akvaryum dip temizliği nasıl yapılır, Akvaryum su değişimi, Akvaryuma su ilavesi nasıl yapılır, Akvaryum camı temizliği, Dış filtre temizliği

Akvaryum Bakımı Hakkında bilgi:

 

 

Biyolojik dengesi oturmuş, balıkları, bitkileri ve dekorasyonu tamamlanmış, kısacası düzene girmiş bir akvaryumun bakımı fazla çaba gerektirmez. Fakat balıklarınızın sağlıklı ve akvaryumunuzun güzel kalması için düzenli bir bakımın gereklerini yerine getirmelisiniz. Bu konuda yapılabilecek en iyi şey, aksatmadan uygulanacak bir bakım takvimi oluşturmaktır. Ayda bir %25 oranında su değiştireceksiniz örneğin her ayın son pazar günü bu kısmi su değişimini yerine getirmelisiniz. Su değişimi yaparken ısıtıcıcın fişini tedbir olarak çekmeyi ve değişimden sonra takmayı unutmayın. En az 48 saat havalanmış 25 derece oda hararetinde çeşme suyu veya satın su kullanabilirsiniz. Bakımlı ve güzel kaldığı sürece akvaryumunuzdan aldığınız zevk devam edecektir. 

Akvaryumunuzda sağlıklı bir bitki örtüsü varsa akvaryum kumu yıllarca temizlenmeden yerinde kalabilir.

Her gün: 

 

Yemleme 

Balıklarınıza günde 2 veya 3 kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verin. Fazla yemlemek hem balıklar için sağlıksızdır, hem de akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine ve yosunlanmasına yol açar. 

 

Balıklarınızın sağlığını yerinde mi? 

Balıklarınızın davranışlarını ve iştahlarını bir gözden geçirin. Herhangi bir anormallik bir hastalık belirtisi olabilir. Hasta bir balığı hiç zaman geçirmeden küçük bir karantina akvaryumuna ayırmak gerekir. Gereken ilaçlamalar bu karantina akvaryumunda yapılabilir. Balıklarınızın toplu olarak yaşadığı esas akvaryumunuza kesinlikle ilaç atmayın; ilaçların birçoğu akvaryumdaki yararlı bakterileri de öldürerek biyolojik dengeyi bozar. 

 

 

Su sıcaklığını kontrol edin 

Termometreye bir göz atarak sıcaklığı kontrol edin. Kaliteli bir ısıtıcı termostatın akvaryum sıcaklığını ayarladığınız noktada yıllarca sabit tutabilmesi gerekir. Eğer sıcaklıkta büyük oynamalar oluyorsa nedenini araştırmak, (ışıklandırma sistemi yüzünden veya doğrudan güneş ışığı aldığı için de akvaryum belli saatlerde ısınıyor olabilir) gerekirse daha kaliteli bir ısıtıcı-termostat almak gerekir. 

 

Filtre düzgün çalışıyor mu? 

Su çıkışına bakarak filtrenizin düzgün çalıştığından emin olun. Akvaryumunuza uygun kaliteli bir filtrenin aylarca tıkanmadan ve yıllarca bozulmadan çalışabilmesi gerekir. 

Haftada bir: 

 

Ön camdaki yosunların silinmesi 

Yosunlanan ön camları cam çizmeyen türden, sadece bu iş için ayırdığınız, kesinlikle deterjana temas etmemiş bir keçeli bulaşık süngeriyle silin veya akvaryumlar için özel tasarlanmış mıknatıslı silecek kullanın.

 

İki haftada bir: 

 

Düzenli su değişimleri 

Biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından %20-25 oranındaki düzenli su değişimleri çok önemlidir. 

 

Bir akvaryum hortumu aracılığıyla akvaryumunuzun suyunun %20-25'ini boşaltın. Bu suyu dipten çekerek akvaryum tabanında birikmiş tortuları da temizleyebilirsiniz. 

 

Boşalttığınız suyun yerine dolduracağınız, temiz bir kapta üzeri açık dinlenmiş suya, balık sağlığını tehdit eden klor ve ağır metalleri nötralize etmek için iyi bir su hazırlayıcı preparat ekleyin (örneğin 20 litre dinlenmiş su başına 5 ml BioPlast AquaClean). Akvaryumuzda bol bitki, özellikle Echinodorus türleri varsa suda eksilen demiri tamamlamak için dinlenmiş suya demirli sıvı gübre de eklemek (örneğin 50 litreye 5 ml BioPlast FerroPlant) yerinde olacaktır. 

 

Büyük akvaryumlarda düzenli su değişimleri ayda bir de yapılabilir. Önemli olan, su değişimlerini belirlenmiş periyoda göre düzenli bir şekilde yapmaktır. 

 

Hızlı uzayan bitkilerin budanması 

Akvaryumunuzun arka planına diktiğiniz hızlı uzayan, tek gövdeden yaprak veren bitki türlerini su yüzeyine eriştikçe budamak gerekir. Bitki gövdesini, tepeden 15-20 cm aşağıdan keserek akvaryum tabanına gömün; bir süre sonra kendiliğinden köklenecektir. 

 

Ön filtrenin temizlenmesi 

Bazı akvaryumlarda, esas filtrenin aylarca tıkanmadan çalışmasını sağlayacak, kolayca temizlenen bir ön filtere düzeni bulunur. Bu ön filtrenin en azından iki haftada bir suda çalkalanarak temizlenmesi yerinde olacaktır.

Ayda bir: 

 

 

 

Akvaryum filtresinin temizlenmesi 

Piyasada çeşitli filtre türleri bulunur. Akvaryumun içine konan iç filtreler, akvaryumun dışına konan dış filtreler vardır. En iyisi bilen birinin elinizdeki filtrenin nasıl temizlenmesi gerektiğini size bir kez göstermesidir. 

Filtrelerin çoğunda en azından üç işlevi gerçekleştiren filtre malzemeleri bulunur:

1. Kaba kirleri tutan, ince filtre malzemelerinin çabuk tıkanmasını önleyen (mekanik) kaba ön filtre malzemeleri 

2. Üzerlerinde biyolojik arınmayı sağlayan yararlı bakterilerin kolonileştiği geniş yüzeyli biyolojik filtre malzemeleri 

3. Filtrenin su çıkışından hemen önce yer alan, ince tortuları tutan (mekanik) ince filtre malzemeleri 

Mekanik filtre:

 

Biyolojik filtre işlevi olmayan ya da az olan, sudaki tortuları tutmak için kullanılan filtre

Mekanik filtreler önce içi su dolu bir kovada kaba kirlerinden arındırılmalı, sonra akar musluk altında iyice çalkalanarak temizlenmelidir. İnce mekanik filtre malzemesi çoğu zaman yenisiyle değiştirilir. 

Biyolojik filtre malzemesi, yerleşmiş bakteri kolonilerine zarar vermemek için en iyisi eski akvaryum suyuyla hafifçe çalkalanmalıdır. Biyolojik filtre malzemesi yenilense dahi içine bir miktar eski biyolojik filtre malzemesinden katılarak aşılanmalıdır. Bu, yeterli bakteri popülasyonunun çabucak oluşmasını sağlayacaktır.

AKVARYUM DIŞ FİLTRE KURULUM KILAVUZU

(GENEL KURULUM)


Bu bölümde dış filtreler için genel bir kurulum şekli anlatılmaktadır. Bazı bağlantı, sökme ve takma şekilleri, aksesuarları ve parçaları değişiklik gösterebilmektedir. Lütfen yazıyı okurken bu tür detayları göz önünde bulundurunuz.


Dış filtrenin genel yerleşimi altta görüldüğü şekilde su alış borusu aşağıda, çıkış borusu yukarıda olacak şekilde olmalıdır. Ürün aksesuar ve yapıları dış filtre marka ve modellerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Su giriş borusunun dipte olması yem artıkları su dibine yönelen kirliğin filtreye çekilmesini sağlamaktadır.
Su çıkış borusu akvaryuma boşalma noktasında su yüzeyinden biraz yukadıra bırakılarak suyla birlikte akvaryuma oksijen verilmeside sağlanabilir.

İlk olarak şekilde görülen yapıda akvaryumunuza uygun şekilde akış borularının yerleşimi yapılmalıdır.

Dış filtrenin üst kapağı yanlarında bulunan kelepçe veya klipslerinden açılarak içindeki sepetler çıkarılır.
Sepetlerin içerisine yeterli miktarda filtre malzemesi doldurulmalıdır. Malzemenin doluluk ve yoğunluğuna göre filtrenin su basıncı düşebilir veya artabilir. Malzeme olarak karbon, seramik, bio sünger, elyaf, zeolite vb. tercihinize göre kullanılabilir.
İçi doldurulan sepetler aynı şekilde filtrenin içine tekrar yerleştirilmelidir.
Filtre sepetleri düzgün şekilde oturtulduktan sonra kapak yerine yerleştirilmeli ve klips veya kelepçeleri yerine takılmalıdır.
Sepetler düzgün şekilde oturtulmadığı takdirde kapak oturmayabilir veya su sızdırabilir. Sepetlerin ve kapağın tam olarak oturmuş olduğundan mutlaka emin olunuz.
Akvaryuma yerleştirilmiş olan borular dış filtrenin bağlantılarına takılır. Eğer filtreniz musluklu ise musluklar açılarak filtre çalışmaya hazır konuma getirilir.
Filtreniz pompalı ise pompa kullanılarak filtrenin tamamen su ile dolması sağlanmalıdır. Pompasız filtrelerde filtre su giriş borusundan su doldurulmalı ve borunun ucu tutularak akvaryuma sokularak suyun filtreye kendiliğinden akışı sağlanmalıdır.
Filtrenin ve boruların içinde hiç hava kalmayacak kadar suyla doldurulmalıdır.
Eğer filtrede hava kalırsa filtre düşük performanslı veya sesli çalışabilir. Hatta motor kuru çalışacağından dolayı motorun yanma ihtimali bulunmaktadır. Kuru çalışma nedeniyle yanacak olan motor garanti kapsamı dışında kalmaktadır.

Son olarak motoru çalıştırarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yukarı