Papağan Neden Isırır


Papağanlarda ısırma sorunu, yeni papağan sahiplerinin karşılaştığı en yaygın sorunlardan biridir. Papağan besleyenlerin çoğu en az bir kez bu sorun ile karşılaşmıştır. Isırma bazen koparmaya kadar varabilir ve bazı insanlar yanlış yere papağanlarının onları sevmediğini bile düşünebilirler. Isırmanın birçok nedeni olabilir. Bir papağan sebepsiz ısırmaz, uygun bir çözüm bulabilmek için, ne zaman ve hangi durumlarda ısırdığını tespit edip öncelikle bunun nedenini bulmak gerekir.

Yem kaplarını değiştirirken veya kafesini temizlerken mi ısırıyor?
Papağanlar bölgelerine düşkündürler ve bölgelerini korumaya eğilimlidirler. Bazıları daha da eğilimlidir ve doğada olduğu gibi evlerini ve yuvalarını korumak için en keskin silahlarını yani gagalarını kullanırlar.

Bu davranışlarının bu boyutlara gelmesini önlemek için kafesin içindekilerinin yerini daha sık değiştirebilirsiniz, örneğin tünekleri, oyuncakları veya kafesin yönünü vs vs Böylece bu hissin biraz daha azalmasını sağlayabilirsiniz.

Aslında bu tip ısırmalar için tam bir çözüm yoktur. Eğer papağanınızda böyle bir huy varsa, o kafesteyken yemlerini sık değiştirmemeye çalışın.

Kafesine koymak istediğinizde mi ısırıyor?
Bunun nedeni çok basit, sadece kafese girmek istemediğini anlatmaya çalışıyor size.

Bunun nedeni ne olabilir?
Kafeste çok mu sık tutuyorsunuz ve kafesinde sıkılıyor mu? Ceza olarak mı kafeste daha sık tutuluyor?

Bir kuş kafesine girmekten korkmamalı, eğer korkuyorsa o zaman bunu sevmiyor demektir...

Kafesine dönmesi için son anı beklemeyin, bir ön hazırlık yapın. Papağanlar son derece hassas ve empati kurabilen canlılardır, sizin duygularınızı hemen hissederler. Örneğin her seyahate çıkmadan önce valizi aldığımda bizim kereta hemen gelir ve valizin sapını kemirmeye çalışır veya hazırlanamayın diye binbir numara yaparak engellemeye çalışır. Eğer 5 dakika içinde evden çıkmanız gerekiyorsa ve evin içinde koşuşturuyorsanız, stresli veya sinirli olduğunuzu hemen hisseder.

 

Yukarı