Deniz Akvaryumunda Yapılan Hatalar

 

Yapılması Gerekenler :

* Tuzlu su akvaryum bakımı ile ilgili iyi bir kitap satın alın. Bu sizin hobide ilk harcamanız ve en değerli akvaryum malzemeniz olmalı.

* Her gün balıklarınızı kontrol edin. Farklı davranışlar gösteren, yara veya hastalık belirtisi olan var mı diye inceleyin.

* Aksi bir durum sezinlediğinizde hemen harekete geçin. Akvaryum suyunu test edin, oluşması muhtemel problemlerle ilgili araştırmalar yapın. Kitaplar okuyun, internete başvurun ve akvaryumcunuz ile görüşün.

* Akvaryumunuz için bir tarih çizelgesi hazırlayın, bu sayede yaptığnız testlerin son tarihlerini, su değişimlerini ne zaman yapmanız gerektiği gibi önemli tarihlerde yanılmazsınız.

* Düzenli ve gerektiği kadar yemleme yapın.

* Beslediğiniz türlerin gereksinim duydukları besin türünü araştırıp buna uygun yemler verin.

* Fitrasyonu hem biyolojik hem mekanik olarak tam anlamıyla yaptığınızdan emin olun.

* Tankta yeterli su sirkülasyonu olduğundan emin olun. Bir çok kaynak toplam su miktarınızın 10 katı kadar sirkülasyon yapmanız gerektiğini söyler. Bu rakama filtre, jet motorlar, ps vb dahildir.

* Mümkünse aydınlatmanızı zamanlayıcı ile birlikte kullanın. Bu sayede balıklarınızın doğal ortamlarında ihtiyaç duydukları ışık süresine tam anlamıyla sadık kalmış olursunuz.

* Akvaryum ışığını mümkünse türlerin doğal ortamlarındaki miktrara ve bu miktarı zamana göre ayarlayın. Örneğin öğlen saatlerinde ışık en yüksek miktardayken geceye doğru yavaş yavaş azalması gibi.

* Akvaryum suyuyla temas etmeden veya temas edebilecek birşeye dokunmadan ellerinizi bol su ile yıkayın. Sabun vb içeriğindeki maddeler akvaryumunuz için zehirleyici olabilir.

* Her zaman akvaryumunuzda en kaliteli aktif karbonu kulanın, bu toksinleri uzaklaştırır ve suyunuza kristal berraklığı kazandırır.

* Aktif karbonu dönemsel olarak yenisi ile değiştirmeyi ihmal etmeyin (8 haftada bir gibi)

* Su değerini mümkün olduğunca türlerin doğal ortamlarındakine yakın tutun. 8.3 pH, 25 C, 1.025 SG gibi.

* Akvaryuma ekleyeceğiniz canlıları muhakkak su değerlerine alıştırdıktan sonra ekleyin.

* Eğer mümkünse tankınızda gerçek deniz suyu kullanın, hiç birşey gerçeğinin yerini tutamaz.

* Gerçek deniz suyu kullanmak mümkün değilse ters ozmoz cihazı suyu kullanın.

* Mümkünse protein toplayıcı kullanın, mekanik ve biyolojik filtrasyonu tamamlar.

* Nitrojen döngüsünü anladığınızdan emin olun. Bu akvaryumdaki atıkların (nitrit, amonyak gibi) sudaki bakteriler tarafından daha az zararlılarına çevrilmesine yardımcı olur.

* Satın alacağınız canlıları muhakkak inceleyin, hasta veya yaralı olmadığından iyi göründüğünden emin olun. Eğer mümkünse ana tanka aktarmadan önce bir müddet karantina uygulayın. Bir diğer alternatifse uv filtre kullanmaktır. Bu filtreler kullanımından 4 hafta sonra akvaryumdaki hastalıkları sterilize eder.

 

Yapılmaması Gerekenler :

* Asla fazla yemleme yapmayın, bu su kalitesini kötü yönde etkiler ve balıklarınızın hastalanmasına yol açar. Sürekli aç görünseler bile buna aldırmayın. Balıklarınıza hemen tüketebilecekleri kadar yem verin. Su değerlerinizi sık sık kontrol edin.

* Yeni başlayanaların en çok yaptığı hatalardan biriside akvaryuma sistemin kaldırabileceğinden fazla balık eklemektir. Asla akvaryum hacminizin, filtreniz ve diğer ekipmanlarınızın kaldırabileceklerinden falza canlı koymayın. Aşırı yüklenen her sistem gibi, bu da daha sonra ölümlere varan sorunlar yaratacaktır.

* Hiç bir konuda acele etmeyin. Deniz suyu tatlı suyun aksine oldukça kompleks bir yapıdadır, binlerce element, mineral ve organizma içerir. Bu bakımdan suyun olgunlaştığından, oturduğundan emin olmadan canlı eklemesi yapmayın.

* Akvaryum içerisinde başta su olmak üzere kritik konulardaki değişimlerde çok dikkatli olun. Özellikle ekleyeceğiniz suyun akvaryumunuzdaki su ile aynı değerleri taşımasına dikkat edin.

* Uygun olmayan türleri bir arada beslemeyin. Bu yüzden ekleyeceğiniz türlerin birbirleriyle ve mevcut türlerinizle uyumlu olduğuna emin olun.

* Tankın bulunduğu odada, oda spreyi vb kullanmayın. Özellikle üstü açık tanklarda zehirleyici etki yapabilir.

* Ekipmanlarda ucuza kaçmayın. Kalitesiz malzemeler yüzünden çok fazla zararınız olabilir.

* Akvaryumunuzda çok güçlü tek ısıtıcı kullanmak yerine toplamda yeterli güce ulaşacak birden fazla ısıtıcı kullanın. Bu şekilde hem bir ısıtıcınız bozulsa bile diğer ıstıcılar görevlerine devam eder hemde tankın farklı noktalarına yerleştirildiğinde daha sağlıklı ısı yayılımı olur.

 

Yukarı