Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet Kuşları Bakımı ve Yaşam Ortamı

 

Evlerde beslenen muhabbet kuşlarının, bilinçli ve devamlı bir bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır. 

Muhabbet kuşları kafeslerde yalnız veya çift olarak yada grup halinde beslenebilirler. Yalnız tutulan kuşlar, bakıcılarına çok bağlanırlar ve dolayısı ile devamlı ilgi isterler. Böyle bir ilginin mümkün olmadığı hallerde kuş, kafeste tek başına tutulmamalıdır. Yavru alabilmek için kuşların kafeste çift olarak bulundurulmaları ve kafesin içinde bir yuva olması gerekir. Yavru istenmemesi halinde ise iki erkek kuş alınmalıdır. 

Muhabbet Kuşlarının yavruları, yuvadan uçtuktan iki hafta sonra yem yemeye başlar ve bağımsız duruma gelirler. 

Bu kuşların yanında ve bulundukları odada kesinlikle sigara içilmemelidir. Çünkü sigara dumanı kuşların ölümüne neden olabilir. 

Kafesleri:

 

Muhabbet kuşlarının kafesleri, aydınlık ve hava cereyanı olmayan bir yere konulmalı, seçilecek kafes tipinin muhabbet kuşunuza uygun olması gereklidir. Kafesin içine aksesuarlar, ayna vb. şeyler konmalıdır. Ses çıkaran oyuncaklar isterler. Kafesi güneş alan yere konmamalıdır. 

Kafesler kuşun devamlı olarak kafeste tutulacağı veya evde arada serbest olarak uçacağı göz önünde bulundurularak küçük veya büyük 

seçilmelidir. Muhabbet kuşlarının kafes telleri, kolayca tırmanabilmeleri için yatay olmalıdır. Kafeslerin alt bölümünde dışarı çekip çıkartılabilen bir küvet bulunmalı ve küvetin içine kum veya gazete kağıdı serilmelidir. Ayrıca kafes içinde tüneme ağaçları yerleştirilmelidir. Muhabbet kuşlarının tünemeleri için 12-18 mm çapında ağaç kullanılmalıdır. Tünekler ve kumlu kağıtlar ayakta mantar oluşumunu engeller. Bunlara ilaveten kafes içinde yem, su ve banyo kapları bulunmalıdır. 

Muhabbet Kuşlarının Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

 

Her Gün taze su ve banyo suyu verilmelidir. Yem ve su kaplarının çok temiz olmasına her gün dikkat edilmelidir. 

Her Hafta yuvalar ve, tüneme ağaçları, yem ve su kapları iyice temizlenmelidir.

Her Ay kafesler ve bütün teçhizat temizlenmeli, tüneme ağaçları değiştirilmeli, gerekiyorsa kuşların tırnakları kesilmelidir. 

Her 3 Ayda bir yuvalar ve kafesler dezenfekte edilmeli ve kafes telleri kontrolden geçmelidir. 

Her 6 Ayda bir günlük, haftalık, aylık , ve 3 aylık olan işlemlerin tümü birlikte ve bir kerede yapılmalıdır. 

 

Kuş Bakımındaki en önemli diğer bir konuda; gaga taşı kullanımıdır. Gaga taşı bir kuş için hayati önem taşır. Gaga taşını kullanmadığı zaman gagası uzar ve bu durumda onun yemek yemesine engel olur ve kuş günden güne güçten düşer ve hayatını kaybedebilir. Gaga taşı masrafı, gagası uzayan bir kuşa yapılacak müdahaleye oranla kat kat daha ucuz bir harcamadır. Gagasının uzadığı görülen kuşların mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tarafından özel ve steril bir makasla kesilmesi uygundur. Çünkü kuşların gagalarından çok kolay mikrop kapabilirler.

MUHABBET KUŞLARININ TIRNAK BAKIMI 

 

Aşağıdaki şematik resimde doğru tüneme ve tırnakların kesimi ile ilgili doğru yanlış bilgilere görsel olarak ulaşabileceksiniz

 

 

MUHABBET KUŞLARININ FİZİKSEL YAPILARI 

 

Aşağıdaki şematik resimde muhabbet kuşlarının fiziksel yapıları ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz. 

  

 

 

Muhabbet Kuşu Banyo Alışkanlığı

Bir çok muhabbet kuşu besleyen arkadaşlarımız bu konuda gerçektende bir çok hataları gerçekleştirerek ya muhabbet kuşlarına zarar veriyorlar yada muhabbet kuşlarını kaybediyorlar.Çünkü bir çok kişi muhabbet kuşlarının insanların yaptığı banyo gibi banyo yaptığını zannedip kuşlarını şampuan yada normal olarak yıkayıp kurutuyorlar.Böylelikle muhabbet kuşu ya hasta oluyor bir müddet sonra yaşamını yitiriyor yada muhabbet kuşu sahibinden ürküp baya bir zaman boyuncada korkar oluyor.Şimdi sizlere muhabbet kuşlarında banyo yapımını zamanında beslediğim bu dostlarda uyguladığım tekniklerle öğretmek istiyorum.

Öncelikle aşşağıda bahsedeğim hususları uygulamadan evvel mutlaka kendinize muhabbet kuşunu alıştırmanız gerekmektedir.muhabbet kuşunuz bir müddet size alıştıktan sonra önüne bir tas koyunuz ve bu tasın içerisine ayaklarını geçmiyecek kadar az şekilde ılık su bırakın ve muhabbet kuşunuzun önüne bırakın.Tabi bu arada tasın etrafınada suyu hafiften damlatın ve sizde yanından uzaklaşınız.O kendi kendine bir müddet sonra banyosunu yapmaya başlıyacaktır.Dikkat edin su saf ve ılık olacak vede ayaklarının üzerine çıkmıyacak.Aksi takdirde hem banyo yapmayacaktır hemde banyoda ürküp uzun bir süre banyo yapmayabilir.

Diğer bir tavsiyemde lahana yapraklarından 2 3 adet yan yana koyup üzerine ıslak ılık su damlatın.Ve kuşunuzun önüne bırakınız.Kendisi bir müddet sonra banyosunu yapacaktır.Tabi yöntemi daha çok öneriyorum çünkü muhabbet kuşları yeşillikte banyo yapar iseler daha zevk alırlar.Doğada zaten bu şekilde banyo yaparlar.

Bir diğer yöntemde bir fısfısın içerisine ılık su koyup kuşunuza kafeste yada salınıkken bitene kadar sıkınız.Bu yöntemde muhabbet kuşlarının hoşuna giden ve banyo yaptırma şeklidir.Bunun isimi püskürtme yöntemidir.

Eğer halen muhabbet kuşunuz banyo yapmıyor ise tasalanmanıza gerek yok.Ortama alışmadığından olması gerekmektedir.Zamanla size ve eve alıştıkça zaten yapacaktır.Tabi siz bu işlemi her gün önüne koyarsanız kuşunuz bıkabilir.Siz eğer banyo yapmazsa bir dahaki hafta tekrar deneyin.

Umarım bu makalemde sizlere muhabbet kuşları banyo yaparmı ? muhabbet kuşu banyosu nasıl yapılır, muhabbet kuşu banyo yapımı, muhabbet kuşu banyo yaparmı, muhabbet kuşu banyo video ve muhabbet kuşları banyo yaparmı sorularına cevap verebilmişimdir.

Sibersahne

Yukarı