Kanarya bakımı

KANARYALARIN BAKIMI 

 

Doğal ortamlar yaratılmış olan kafeslerde yaşamaları iyi olur. Kafeslerin içine özel çim ve ağaç dalları konursa kendilerini doğal ortamda yaşıyor gibi düşünebilirler. İdeal olan kafes boyutları 100x50x80 cm'dir. Büyük boy kafeslerde kanaryalar çok daha mutlu yaşarlar. Kafesi ev içinde koyacağınız yeri iyi seçmelisiniz. Kafesin yerini sık sık değiştirmemelisiniz. Kafesi camın önüne direk güneş ışığını gören yerlere, soğuk hava akımının olduğu yerlere koymamaya özen göstermelisiniz. Kafes içinde üç kaba ihtiyaç vardır. Bir yem kabı, bir meyve ve sebze kabı birde su kabı. Kanaryalar 10oC sıcaklık altında yaşayamazlar. Ayrıca kafes içine mağazalarımızda da rahatlıkla bulabileceğiniz kalsiyum barları koymalısınız. Kafesin ve kapların temizliği için aşağıda da görebileceğiniz gibi işlemler yapmanız, kanaryanızın sağlığı bakımından önemlidir. 

Günlük olarak;

yiyecek ve su kaplarının ılık su ile yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Boşalan kapları yarısına kadar doldurmanız gereklidir. Kafesin içindeki yerde duran kağıdın her gün değiştirilmesi gereklidir. Yiyecek ve su kaplarının sağlamlığı kontrol edilmelidir. Kilidin kafesi her gün kontrol edilmelidir. Yenmemiş yemek artıkları kafesden alınmalıdır. Su kabına her gün temiz ve taze su konmalıdır. 

Haftalık olarak;

Kafes telleri ve kafes içindeki aksesuarlar ılık su ile yıkanmalı ve kurulanmalıdır. 

Aylık olarak;

Tüm kafes ve kafes içi aksesuarlar özel kimyasallarla dezenfekte edilmelidir. 

3 ayda bir;

kafes telleri ve aralıkları kontrol edilmelidir, kilit klipsleri kontrol edilmelidir. 

 

 

İlkbahar ve yaz aylarında eğer eviniz müsaitse temiz hava aldırmak için kafesi balkona koyabilirsiniz. Kışın ise sıcaklık 18-20oC yi geçmeyen sıcaklıklarda pencere açılarak belli bir süre kanaryanızın temiz hava ile temas etmesi sağlanır. 

 

Kanaryanızı evde beslediğiniz kedi ve köpek dostlarınızla yalnız bırakmamamınızı tavsiye ederiz. 

Kanaryalar günlük olarak banyo yapmak isterler ve bundan çok hoşlanırlar. Onların bu ihtiyaçlarını evde bulundurduğunuz temiz su ile dolu sprey ile giderebileceğiniz gibi, kanaryanızın boyutlarına uygun boy ve derinlikte bir çukur kabın içine maksimum 2cm kadar su koyunuz. Bu kabı kafesin kapısını açarak görebileceği düz bir yüzeye koyunuz. Bir zaman sonra bu kabın içine girerek banyo keyfini yapacaktır. Bu keyifli özellikle sabah saatlerinde yapması daha uygundur. Islanan tüyler akşam üstüne kadar kurur ve kanaryanızın gece üşümemesi sağlanmış olur.

KANARYALARIN EV İÇİNDE UÇMA EKSERSİZLERİ YAPMALARI NASIL OLUR? 

Kanaryanız eve geldikten sonra kafesinde güvenli olduğunu hissedene kadar ve bu kafesin onun yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılandığı yer olarak öğrenmesi beklenmeli ve bu sürede kanarya kafesinden çıkarılmamalı ve ev içinde serbest olarak uçmasına izin verilmemelidir. Kanaryanızın kafesine alıştığını gözlemledikten sonra onu kafes dışına çıkarıp uçma eksersizlerini yapmasına izin vermelisiniz. Belli bir süre uçmasına izin verdiğiniz güvenli alanda uçtuktan sonra açık kapılı kafesine geri dönmek isteyecektir. Uçmasına izin verdiğinizde onun için ev içinde tehlikeli olabilecek aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.

Bu tehlikelere örnekler vermek istersek; Kitaplıktaki kitapları duvara doğru itmelisiniz, pencere camına veya camdan duvarlara veya şeffaf camdan kapılara çarpmaması için perdeler çekilerek odada loş bir ışık düzeni sağlanmalıdır. Su dolu kapları veya vazoları da ortada bırakmamak gerekir, ayrıca içi alkol veya kimyasal maddelerle dolu kapların açık olarak ortada bırakılmaması gerekir. Yanar vaziyette mum veya ocak bırakılmamalıdır. Açık kapı ve pencereler kapatılmalıdır.
 

Yukarı