Ne Tür Bir Akvaryumum Olmalı ?

Akvaryum Çeşitlerimizden Seçmeler

Neden Akvaryum?

 

Hızlı kentleşme ve nüfus artışına paralel gelişen yoğun trafik, günlük yaşamı giderek güçleştirir. Günlük hayatın stresinden kurtulmanın yollarından birisi de, hobi edinmektir.

İşte günlük yaşamdan kaynaklanan yorgunluğunuzu biraz olsun dindirebilecek, sizi başka başka dünyalara götürecek hobilerden birisi de, akvaryum...

Akvaryum İçin Uygun Yer Belirlemek;

 

Akvaryum kesinlikle evinizin, yada ofisinizin uygun bir köşesine ihtiyaç duyar. Bu bölgenin olması gereken bazı özellikleri vardır. Öncelikle güneş almaması gerekir. Yada en azından sabah yada akşam güneşini kısa sürelerle alan bir nokta seçilmelidir. Aksi takdirde yosunlanmanın önüne geçmek zor olacaktır. Sıcak yaz aylarında da, akvaryumun ısısını uygun aralıkta tutmak için güneş almaması çok önemlidir. Ayrıca akvaryumunuzda sakin ve stresten uzak bir hava yaratabilmek için, akvaryumun yerinin sakin bir köşe olması gereklidir. Kapı girişlerin hemen yanı, koridor gibi bölgeler bu nedenle uygun değildir. Birinin akvaryumun hemen yanında belirmesini önlemelisiniz. Bu, canlıların psikolojik sağlığı için gerekli bir özelliktir. 

Canlılar akvaryuma yaklaşmakta olan bizleri uzaktan görmeli ve gerek görüyorlarsa güvenli olduğunu düşündükleri pozisyonda bizi beklemelidirler. Bunun için en uygunu, akvaryumun oda kapısından uzakta, fazla ani hareket görmeyeceği bir noktada olmasıdır. Ayrıca eğer büyük bir akvaryum düşünüyorsanız, zemini bunun için gözden geçirmeli, mümkünse ana kirişlere yakın bir yer seçmelisiniz.

 

Akvaryumun Boyut;

 

büyük bir akvaryumun bakımı, sanılanın aksine, küçük akvaryumdan daha kolaydır. Büyük bir akvaryumun su değerleri çok daha stabil olacaktır. Bu da balıklarımızın sağlığı ve elbette mutluluğu için çok önemlidir.

Kurulması planlanan bir akvaryum nekadar fazla su hacmine sahip olursa, sahibine büyük keyif verecektir. imkan varsa maksimum hacim hedeflenmelidir

 

 

Akvaryumda Seçim;

 

Yeni akvaryum, Bir çok örnekte, farklı akvaryum balığı türleri aynı akvaryumda tutulurlar. Böyle durumlarda balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Hangi süs balıkları birbirleriyle uyum içinde yaşayabilirler, ne gibi su özellikleri gerektirirler?

İzleyen sayfalarda balıklarınızı nasıl seçeceğinize ve tatlı su akvaryumları içerisinde bir su dünyası nasıl oluşturacağınıza dair bazı öneriler sunacaktır.

Aynen bizim dünyamızda olduğu gibi su dünyasındaki her bir balık türü genellikle diğer bir balıkla uyumlu olmayan, kendine has özelliklere ve ihtiyaçlara sahiptir. Bu nedenle farklı türlerin bölgesel davranışlarını, durgunluk ihtiyaçlarını, uyku ve yemek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirlerine uyum sağlayabilecek türleri aynı ortamda bulundurmak çok önemlidir.

Karma akvaryum;

Bu akvaryumlarda sizin seçiminiz bağlı olarak parametreler dahilinde farklı bölgelerde yaşayan süs balıklarını ve bitkiler bir arada tutulur. Süs balıklarını seçerken bir birleriyle uyumlu olmalarına, her biri için gerekli olan su bileşiminin ve su sıcaklığı ihtiyacının benzer olmasına dikkat etmelisiniz.

Yeni başlayanlar için özellikle karma akvaryuma uyumlu olan balıklar hakkında konuşmak üzere küçük bir seçim yaptık.

Tek bir balık türü için akvaryumlar;

Sadece bir balık türünü mü tercih ediyorsunuz? Akvaryumlar genellikle bir balık türünün belirli gereksinimlerine göre kurulur, ancak bütün türler bu şekilde gelişemez. Satın almadan önce, beslemek istediğiniz süs balığının sadece bir balık türü olan akvaryumda yaşamaya uygun olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Biyotop akvaryumlar;

Bu tip akvaryumlar mümkün olduğunca doğal yaşam şartlarını taklit eder. Bir biyotop akvaryumla kendiniz için, diğerleri tarafından nadiren görülen su altı dünyasından bir görünüm, yaratabilirsiniz. Tüm bu akvaryumlar balıklar, bitkiler, su bileşiminin bakımı olduğu kadar dekorasyonu için özel gereksinimlere sahiptir, bir kere kurulduktan sonra daha az karmaşık hale gelir. En çok bilinen biyotop ürünleri tropikal yağmur ormanları, Amazon ve Afrika gölleri gibi alanlardan getirilir. Fazla sayıda seçenek mevcuttur. Şimdi karma akvaryuma bir bakalım, daha sonra iki biyotop akvaryumun kurulumunu detaylı olarak inceleyeceğiz.

Tavsiye;

Her bir balık türü yaşamını daha çok hangi su seviyesinde geçiriyorsa o su seviyesini tercih eder: Yüzeye yakın, ortada veya dibe yakın. Balığınızı seçerken bu doğal katmaları aklınızda bulundurmalısınız. Balığınızın alan gereksinimini anlamak da çok önemlidir zira balığınızın aşırı kalabalıktan sıkılmasını istemezsiniz. Gelişmiş bir balığın her 1cm'si için 1 litre suya ihtiyaç vardır, bu temel kuraldır. 1.5 inç/galon) 

Pek çok süs balığı doğada sürüler halinde yaşadıklarından bunların akvaryum içerisinde 6 veya 8'li gruplar halinde tutulmaları gerekir. Bu şekilde beslenen balık daha da göz alıcı olacaktır

Yukarı