Saros'a Su Altı Tarih Müzesi;

 

 

Çanakkale Savaşı ve bölge tarihi su altına taşınacak. 

Saros Körfezi'nde ''Su altı Tarih Müzesi'nin kurulması için çalışma başlatıldığı bildirildi. 

Edirne Saros Turizm Alt Yapı Hizmet Birliğince, yapılması planlanan ''Saros Körfezi Yapay Resif Projesi''nin tanıtımı yapıldı. 

Proje tanıtım toplantısına Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, belediye meclis üyeleri ile Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği yöneticileri katıldı. 

Proje Danışmanı Savaş Yapman, ''Saros Körfezi Yapay Resif Projesi''nin, tanıtımında, dünyada ilk yapay resif çalışmasının Japonya kıyılarında 100 yıl önce başladığını, Türkiye'de ise bu uygulamanın 1989 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince başlatıldığını hatırlattı. 

 

Saros Yapay Resif Projesi ;

 

Saros Yapay Resif Projesi'nde Sevindirici Gelişme

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) tarafından Saros Körfezi'ne yapılması düşünülen Saros Yapay Resif Projesi'nde sevindirici bir gelişme yaşandı.

Konuyla ilgili olarak  Ankara'da görüşmelerde bulunan Proje Gönüllü Danışmanı Savaş Yapman, Türk Hava Kuvvetleri'nde yaptığı ziyaretlerde proje için C-47 tipi bir uçak ile Türkiye'de ilk defa bir F-4 Savaş Uçağı'nın batırılmak üzere ESTAB'a verilmesi ile ilgili protokolun imzalandığını belirtti. 

 

Yapman, özellikle ilk defa böyle bir proje için F-4 Savaş uçağının verilmesinin çok önemli olduğunu belirterek "Bu uçaktaki pilot kabininde 2 koltuk olacak bu kotlulardan birine Atatürk'ün birine de Sabiha Gökçenin'in heykelleri yapılacak" dedi. 

 

Yapman ayrıca bu projenin TÜBİTAK tarafından da yakından takip edildiğini belirterek, "Hem Yapay Resif hem de İlk Tarihi Su Altı Müzesi'nin Saros Körfezi'nde önemli bir turizm artışı yaratacağına inanıyoruz" dedi. 

 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Keşan belediye Başkanı ve ESTAB Başkanı Mehmet Özcan'da, projeyle ilgili bu önemli gelişmeler nedeniyle mutlu olduğunu belirterek "Projeyle ilgili çalışmalara en kısa sürede başlanacak. Erikli'de başlatacağımız çalışmalar tamamlandıktan ve proje onaylandıktan sonra proje için bir tören gerçekleştirip çalışmalara resmen başlayacağız" dedi. 03.04.2010

Yukarı